Historie van de Panorama-Hoeve

De Panorama-hoeve is vanaf 1930, inmiddels al ruim 85 jaar, een begrip in Bennekom en omstreken.

Speciaal voor bezoekers met interesse in de historie van de Panorama-Hoeve kunt u op deze pagina een tijdlijn met een korte samenvatting van alle belangrijke gebeurtenissen vinden.

Veel leesplezier!

Tijdlijn

Eerste eigenaren

In verschillende informatiebronnen, zoals kadastrale geschiedenis en verschillende krantenartikelen, zijn de eerste gegevens over de grond van de Panorama-Hoeve terug te vinden.

Allereerst is deze grond in bezit geweest van Mevrouw Dirckx, de weduwe van Dhr. Linn. Deze heeft de grond in 1927 verkocht aan Dhr. Buitenhuis met daarbij een huis, schuur en bouwland. In 1928 vond er een ruil plaats met Dhr. Ruiter, deze heeft het vervolgens in 1929 weer verkocht aan Dhr. Olman.

Panorama-Hoeve vroeger
 

Begin Theehuis & Pension de ‘Panorama-Hoeve’

Dhr. Olman verkreeg in datzelfde jaar een vergunning om te starten met de verbouwing van het achterhuis van het toenmalige gebouw. Wat hem het bedrag van 600,- gulden heeft gekost.

Hierna is hij in 1930 een pension en theehuis begonnen met de naam 'De Panorama-Hoeve'. Deze naam heeft te maken met het 'panoramische' uitzicht dat toen helemaal tot aan Arnhem reikte. Tegenwoordig is hier nog weinig van over, het bos is inmiddels aardig dichtgegroeid.

Destijds zijn de inwoners van Bennekom en omstreken door middel van een plaatselijke advertentie uitgenodigd om poffertjes te komen eten!

 

Familie Wit

Mevrouw Tilleman, was vanaf 1934 werkzaam als dienstertje bij de Panorama-Hoeve. Na een aantal jaren kwam Dhr. Wit in beeld als huurder van de Panorama-Hoeve. Hij had wel een speciale voorwaarde voordat dit huurcontract werd gesloten, mevrouw Tilleman moest nog zeker 5 jaar bij de Panorama-Hoeve blijven werken.

Dhr. Wit kocht uiteindelijk in 1939 de Panorama-Hoeve en ging mevrouw Tilleman door het leven als mevrouw Wit-Tilleman. De hoeve is tot 1977 in de familie gebleven en mevrouw Wit-Tilleman is hier al die tijd werkzaam geweest.

Destijds was de voornaamste gastenruimte een sfeervolle eetkamer met parketvloer, rieten matten, haarden en een ronde deur. Er was plaats voor dertig personen. Ook was er een bijgebouw ‘de Koolmees’. Dit werd ook gebruikt bij trouwrecepties. De Koolmees was alleen vanaf het terras bereikbaar, wat er bij slecht weer voor zorgde dat de bediening de pannenkoeken door regen of sneeuw moest bedienen!

Oude gastenruimte
 

Familie Mulder en de grote brand

In zijn kindertijd kwam Dhr. G. Mulder al pannenkoeken eten bij de Panorama-Hoeve. In 1977 kwam hij terug, niet als gast maar als eigenaar.

In datzelfde jaar, in de nacht van 4 september brandde de hoeve tot aan de grond af. Dit kwam door een schoorsteenbrand. Veel inwoners van Bennekom kunnen zich dit nog goed herinneren! De grote rookpluimen waren van ver te zien.

Gelukkig is de familie Mulder die rampnacht ongeschonden doorgekomen en hebben zij de Panorama-Hoeve weer volledig herbouwd. In juli 1978 konden zij de deuren van de ‘nieuwe’ Panorama-Hoeve openen, deze is zoveel mogelijk in dezelfde stijl herbouwd.

In 1982 heeft de familie Mulder de hoeve officieel gekocht en deze in de jaren ’80 uitgebreid met een speeltuin, kinderboerderij en verschillende extra gastenruimtes zoals 'de Tuinkamer' en 'de Eetkamer'.

Brand


 

Dhr. Blommers

In het jaar 2000 is de Panorama-Hoeve verkocht aan Chris Blommers, die toen al een aantal jaren als bedrijfsleider meewerkte in het bedrijf.

In 2002 heeft dhr. Blommers ervoor gekozen om de karakteristieke Zuid-Duitse kledingstijl voor de bediening te veranderen. Dit was een moeilijk besluit omdat dit echt een traditie was sinds het bestaan van de Hoeve. De familie Olman is hier waarschijnlijk mee gestart omdat zij destijds twee Duitse dienstertjes in dienst hadden. Al deze jaren werd de kleding handgemaakt. Wegens voornamelijk praktische overwegingen is hier verandering in gekomen. Gelukkig kunnen veel gasten en medewerkers dit ook waarderen. Al horen wij natuurlijk nog weleens het woord ‘jammer’ vallen, het was natuurlijk voor veel mensen een herkenbaar gegeven! In de ontvangsthal staat nog een pop gekleed in deze dracht.

Pop in Zuid-Duitse kledingstijl.

80-jarig bestaan

In 2010 bestond de Panorama-Hoeve 80 jaar. In al deze jaren is er veel veranderd, maar wat is gebleven is de karakteristieke Oud Hollandse uitstraling met veel antiek en curiosa en de persoonlijke sfeer.

 

Simon & Sofie

In 2012 is de Panorama-Hoeve overgenomen door de huidige eigenaren Simon Luchtenburg en Sofie Koster. Zij werkten al een aantal jaren bij de Panorama-Hoeve als weekend- en vakantiehulpen, waarna zij werden benaderd door dhr. Blommers met de vraag of zij het stokje wilden overnemen. Dit vonden zij een geweldige uitdaging die zij graag samen aangingen.

Waar het ooit begon met alleen poffertjes is de kaart inmiddels uitgebreid met veel verschillende soorten pannenkoeken, varierend van de klassieke spek pannenkoek tot shoarma of apfelstrudel pannenkoeken! Onze poffertjes worden overigens nog steeds ambachtelijk op een koperen plaat gebakken.

Na al deze jaren hopen wij dat elk verblijf bij de Panorama-Hoeve voor u nog steeds prettig en aangenaam vertoeven is!

Speeltuin
  Tijdlijn